Ayasofya Yeraltı Yapılarını Üç Boyutlu Görüntülenmesi ve Belgelenmesi Projesi
2 Ağustos 2020
Üniversitemizin Ayasofya Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle tespit ederek belgelemiş olduğu Ayasofya yeraltı yapılarının görüntülemesi projesi saha çalışmaları 29 Haziran-16 Temmuz 2020 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Bu araştırma projesi, FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç.Dr. Hasan Fırat Diker,  Doç.Dr. Mine Esmer ve Dr.Öğr.Üyesi Alidost Ertuğrul ile Öğr.Gör. Arkeolog Ali Hakan Eğilmez (İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü) yürütücülüğünde gerçekleştirilmiştir. 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle gerçekleştirilen bu bilimsel projede Barkın İren (Galeri Mağara Grubu üyesi) ve Özlem Kaya (YTÜ Mimarlık öğrencisi) ile FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi mezunu, yüksek lisans öğrencilerimizden Rüveyda Korkut, Ramazan Yıldırım ve Enes Uluköylü de görev almıştır.
 
Araştırmacılar için her daim bir okul olan Ayasofya’nın bu bilimsel çalışmada sunduğu veriler FSMVÜ tarafından 24-25 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Ayasofya Sempozyumu kapsamında kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ayasofya’da gerçekleştirilmiş olan bu araştırmanın İstanbul bünyesinde keşfedilip belgelenmeyi bekleyen nice yeraltı yapısı için bir eşik teşkil edeceği umulmaktadır.